EERDERE CONCERTEN

Für die Zeit, wo du g’liebt mi hast,
Dank i dir schön,
Und i wünsch, daß dirs anderswo
Besser mag gehn’
(Uit: Zwölf Deutsche Volkslieder, Johannes Brahms)

Kamerkoor ‘Quod Libet’ gaf op zondag 12 november 2023 een concert in de Waalse Kerk in Den Haag met het thema ‘Onmogelijke Liefde’.

Mensen willen graag geloven dat de liefde die je voelt voor de ander eeuwigdurend zal zijn. In werkelijkheid is niets minder waar. Velen van ons hebben de vergankelijkheid van liefde dan ook zelf moeten ondervinden.

Hartenpijn en teleurstelling in de liefde zijn van alle tijden. Door de eeuwen heen is dit thema dan ook een inspiratiebron geweest voor vele componisten; van Monteverdi en Sweelinck tot Lauridsen en Andriessen.


In hoger sferen

zaterdag 1 april 2023

Duitse Kerk - Den Haag

In dit voorjaarsconcert voerde Kamerkoor Quod Libet u mee naar 'hoger sferen' met muziek uit zeer diverse tijdperken.

Lijden en hoop waren vertegenwoordigd in een sfeervol programma. Kamerkoor Quod Libet vervlocht het bekende 'Jesu, meine Freude' van Johann Sebastian Bach met zowel oude muziek (Lassus en Schütz), moderne werken (De Leeuw en Pärt) als traditionele Duitse en Scandinavische melodieën.

Het programma werd uitgevoerd onder de inspirerende leiding van dirigent Johannes Gierl. Medewerking werd verleend door Mimoe Todo, orgel en Inés Salinas Blasco, cello.

JOHANN S. BACH - JESU, MEINE FREUDE (BWV 227)

zondag 19 maart 2023

Dorpskerk - Wassenaar

zondagochtenddienst

JOHANN S. BACH - JESU, MEINE FREUDE (BWV 227)

zondag 12 maart 2023

Oude Jeroenskerk - Noordwijk

zondagochtenddienst

zie ook FOTO'S

CONTRASTES MUSICAUX

Koormuziek in Franse sferen

Werken van o.a. Boulanger, Escher, Milhaud, Poulenc, Ravel

Gabriele Žemaityte: piano

Johannes Gierl: dirigent

ZATERDAG 1 oktober 2022

Paleiskerk - Den Haag

Na de emotioneel rijke muziek van de romantiek, ontstonden in Frankrijk in het fin du siècle en het begin van de 20e eeuw twee stromingen die een einde wilden maken aan de weelde van weleer. Impressionistische componisten braken met de invloed van de Wagneriaanse muziek, vaak geïnspireerd door de natuur. Daartegenover ontwikkelde zich het neo-classicisme, te beginnen met een groep componisten, Les Six, die bekend staan om hun progressieve harmonieën.

In dit programma bracht Quod Libet, met pianobegeleiding van Gabrielė Žemaitytė, deze muzikale tegenstelling van de 20e eeuw samen, door de impressionisten Boulanger, Hahn en Ravel tegenover de neoklassieken Poulenc en Milhaud te plaatsen. Nederlandse componisten als Escher, Moolenburgh en Andriessen, die beïnvloed zijn geweest door de Franse muziek, verrijkten het programma.

2022

FANCIES & FANTASIES

Shakespeare in concert
Kamerkoor Quod Libet

Vincent Berger: bariton
Gabriele Zemaityte: piano

Johannes Gierl: dirigent

zaterdag 2 april 2022

Paleiskerk - Den Haag

 Er stond die avond een light versie van Quod Libet op het podium. Ondanks de krappe bezetting was de concentratie al tijdens het inzingen heel goed en hebben we een mooi concert kunnen geven. Het pianospel van Gabriele Zemaityte en de solozang van Vincent Berger maakten het helemaal af. We sloten het concert af met een Oekraïens lied dat door een aantal van de aanwezige Oekraïense vluchtelingen werd meegezongen.
Sonnet 76 van Alfred Janson konden we deze keer helaas niet uitvoeren, maar dat gaan we zeker in de toekomst alsnog doen!

2021

WOLFGANG A. MOZART  -  REQUIEM

zaterdag 30 oktober  -  Oude Kerk  -  Voorburg

Uitvoering door de Kamerkoren Quod Libet en Voix Jolies, solisten, barokorkest en dirigent Johannes Gierl. Nelleke Noordervliet verzorgde een inleiding.

Voor het eerst na bijna twee jaar coronapauze een uitvoering voor publiek!

Foto's >

2020

donderdag 22 maart VOORJAARSCONCERT  | Paleiskerk - Den Haag |

Kamerkoor Quod Libet neemt feestelijk afscheid van dirigent Enrico Ruggieri. Het programma is door Enrico samengesteld en bestaat uit a capella-muziek uit alle windstreken. 

Dit concert is helaas niet doorgegaan. De reden: de coronapandemie brak kort daarvoor uit. Heel jammer dat het koor tijdens een concert geen afscheid van Enrico als dirigent kon nemen.


2020

23 februari  CANTATEDIENST - Hooglandse Kerk - LEIDEN
Tijdens deze dienst in de Hooglandse Kerk van Leiden voerde Kamerkoor Quod Libet met solisten en een klein ensemble de cantate BWV 22 van J.S. Bach uit: Jesus nahm zu sich die Zwölfe. Daarnaast zong het koor ook een motet van Manuel Cardoso "Quid vis ut faciam".  

Niemand kon vermoeden dat dit voorlopig de laatste uitvoering van het koor zou worden. Enkele weken later begon de coronapandemie, die voor een aantal maanden een einde maakte aan alle culturele evenementen.

2019

zondag 24 november - THE PASSING OF THE YEAR - Dorpskerk - Wassenaar

Kamerkoor Quod Libet vierde zijn 45-jarig jubileum met de uitvoering van ‘The Passing of the Year’ van Jonathan Dove. Het programma bestond verder uit a capella-muziek van andere gevierde Engelse componisten, zoals Edward Elgar en Benjamin Britten, en een feestelijk Te Deum voor koor, soli en orgel van Felix Mendelssohn. De Britse componist Jonathan Dove (1959)staat bekend als een van de meest veelzijdige en actieve componisten van zijn generatie. Het werk ‘The Passing of the Year’ voor dubbel koor en piano over de cyclus van de seizoenen staat symbool voor de cyclus van het menselijk leven. The Passing of the Year is verschillende keren opgenomen, recentelijk door VOCES8, maar Quod Libet voerde de première van deze muziek in Nederland uit. Met een ‘s’ achter ‘year’, the passing of the years, was deze titel tevens een knipoog naar het verstrijken van alweer 45 jaren voor het jubilerende koor.

Zie FOTO'S

2019

21 maart  - TUTTO LO DI, IO CANTO! - Voorjaarsconcert - Engelse Kerk - Den Haag
Tutto lo dì, io canto! 'Elke dag zing ik!'  Kamerkoor Quod Libet verzorgde op 21 maart een voorjaarsconcert in de Engelse kerk te Den Haag. Onder leiding van dirigent Enrico Ruggieri zingt het koor diverse prachtige a capella werken over liefde en leven.

2018

zondag 17 december - KERSTCONCERT - Paleiskerk - Den Haag

Tijdens dit concert werd de Paleiskerk in kerstsfeer gebracht met Lauda. Centraal stond het werk "Lauda per la Natività del Signore" van de Italiaanse componist Otto Respighi, m.m.v. blazersensemble en solisten. Daarnaast stonden op het programma werken van Gjeilo, Gritton, De Marzi, Chilcott en Kverno. Sopraan Viktoria Nikolova | Mezzosopraan Carolina Luís | Tenor André Cruz  Het begeleidingsensemble was ad hoc samengesteld en bestond uit: Froukje Wiebenga, fluit | Dominy Clements, fluit en piccolo | Benno Simonis, hobo | Leon Westerweel, althobo | Stefanie Liedtke, fagot | Jonathan Reeder, fagot | Wim Voogd, piano | Misaki Matsuuchi, piano


2018

zondag11 november - HERDENKING EERSTE WERELDOORLOG 1918/2018
Laurentiuskerk, Leidseweg 102 te Voorschoten

De hoofdmoot van dit concert werd gevormd door het Requiem van Herbert Howells. Onze tenor Herman Lodder speelde op het orgel.

Ter omlijsting van de koormuziek werden ook gedichten voorgedragen.

Zie FOTO'S

2018

14-17 juni: CONCERTREIS PORTUGAL

Tijdens onze tweejaarlijkse koorreis hebben een concert in Colares (15 juni) en Lissabon (16 juni) gegeven.  De titel: Our Favourite Tunes...  In Lissabon bezochten we o.a. het Mosteiro dos Jeronimos in Belém, waar we (dankzij onze gids) ad-hoc een miniconcert gaven. Na het eten van de enige echte pastéis de Belém vertrokken we richting de Igreja do Loreto waar we een concert gaven in het bijzijn van de Nederlandse ambassadeur in Portugal.

Zie ook FOTO'S

2018

17 mei: VOORJAARSCONCERT - Engelse Kerk -Den Haag

Ruim tweehonderd jaar muziekgeschiedenis werden bijeen gebracht in thuisbasis, de Engelse kerk, met de meesterwerken "Jesu, meine Freude" van J.S. Bach en Herbert Howells' Requiem.

2018

zondag 11 maart 2018: CANTATEDIENST - Dorpskerk -Wassenaar

Quod Libet verleende medewerking aan de Cantatedienst in de Dorpskerk te Wassenaar met het motet Jesu meine Freude van J.S. Bach. 

 

2018

vrijdag 9 maart: MUSICI ROND HET ACADEMIE-ORGEL - Academiegebouw - Leiden

Quod Libet luisterde een kort concert van de musici rond het Academe-orgel in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden op. Zij zongen "Jesu meine Freude" van J.S. Bach en twee stukken van H. Purcell. 

Zie ook Universiteit Leiden

2017

18 november: IM HERBST - Oude Kerk - Voorburg

Tijdens dit concert zong Quod Libet een aantal prachtige a capella werken, waarin herfst en winter zijn omgezet in muziek. De hedendaagse componist Bjørn Kruse betrekt de klassieke componisten van de romantische Duitse koormuziek in zijn Suite Song for Winter: Brahms, Mendelssohn en Rheinberger. Het brutaal aanspreken van de winter in Debussy's Yver staat tegenover het aanvaarden van de cyclus van de natuur, ook de levenscyclus, in Diepenbrocks Chanson d'Automne. Grote klassiekers uit de Europese koormuziek en een pareltje uit de Italiaanse volksmuziek vertellen van de subtiele kleurverschillen van twee seizoenen, het einde van een cyclus en de belofte van een nieuw begin. 
Luister naar een kleine impressie

2017

zaterdag 24 juni: TEGENPOLEN - Paleiskerk - Den Haag

Scandinavië ontmoet Zuid-Amerika in de Paleiskerk te Den Haag. Het eerste concert onder leiding van de nieuwe dirigent Enrico Ruggieri.


2017

11 maart: Workshopdag "English Music" o.l.v. Sally Dunkley, voormalig zanger van "The Sixteen".

Locatie: de Zalen in Den Haag. Repertoire: werken van Byrd, White en Parsons.

 

2017

zaterdag 21 januari: ALL NIGHT VIGIL (of Vespers) - Sergei Rachmaninoff  Westerkerk - Veenendaal.

Een herhaling van het concert op zaterdag 26 november in Voorburg.

2016

zaterdag 26 november: ALL NIGHT VIGIL (of Vespers) - Sergei Rachmaninoff Oude Kerk in Voorburg.

De solopartijen werden gedaan door David van Lith (tenor) en Sara Gold Wilson (alt).

2016

zondag 29 mei: klein concert met de eerste zes delen van de All Night Vigil (“de Vespers”) van Rachmaninoff in The Church of our Saviour in Den Haag.  

 

2016

THOMAS TALLIS - SPEM IN ALIUM Een 40-stemmig hoogtepunt in de Engelse koormuziek

zondag 17 april - Oude Jeroenskerk - Noordwijk

Cappella pro Cantibus & Quod Libet aangevuld met projectzangers: in totaal 80 koppig koor

Dirigenten: Rens Tienstra & Wouter Verhage 

zie FOTO'S

2016

zaterdag 9 april - Rijksmuseum van Oudheden - Leiden

THOMAS TALLIS - SPEM IN ALIUM Een 40-stemmig hoogtepunt in de Engelse koormuziek

Cappella pro Cantibus & Quod Libet, aangevuld met projectzangers: in totaal 80 zangers. 

Dirigenten: Rens Tienstra & Wouter Verhage 

2015

zondag 13 december:  FLAME OF LOVE - Paleiskerk - Den Haag

 Prachtig afwisselend programma in de Paleiskerk in Den Haag.

2015

zaterdag  21 november: Concert in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor in de Nieuwe Kerk in Den Haag.

2015

8 november: Workshopdag olv Asa Olsson van het Nederlands Kamerkoor.

Locatie: Antoniuskerk - Leiden

(Op de foto:  Asa Olsson aan het werk bij een ander koor  (bron: Reformatorisch Dagblad)

2015

17 t/m 21 augustus - CONCERTREIS ITALIË - PESCARA

Ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van het koor in 2014 werd tussen 17 en 21 juni 2015 een uitstapje naar Italië georganiseerd. De reis stond in het teken van zowel cultuur als ontspanning. Twee officiële concerten stonden op het programma:

vrijdag 19 juni 2015

XXII Rassegna polifonica di Atri

aanvang: 19.15 uur

Basilica Cattedrale di Santa Maria Assunti - Atri

zaterdag 20 juni 2015

ore 19:00 Animazione Messa

ore 20:00 Concerto

Chiesa di San Pietro Apostolo - Piazza Primo Maggio - Pescara

2015

zondag 26 april - OORLOG EN VREDE - voorjaarsconcert - Dorpskerk - Voorschoten

Voorjaarsconcert 

met als thema Oorlog en Vrede Dorpskerk - Voorschoten


2014

zaterdag 8 november -Jubileumconcert  SOUND THE TRUMPET! - Kamerkoor Quod Libet 40 jaar - Kloosterkerk - Den Haag

Een bijzonder concert met de grote barokgiganten Johann Sebastian Bach en George Frederic Handel als uitgangspunt. Bach's Magnificat is een sprankelend werk met uitdagend virtuoze koren. Van Handel stond het Te Deum for the Peace of Utrecht op het programma. De majestueuze grandeur van Handel is niet te evenaren en geeft het jubileumconcert een extra feestelijk karakter. Als omlijsting van deze twee werken klinken componisten als Purcell, Mozart en Mendelssohn. Samen met diverse solisten en een prachtig barokorkest maakte Quod Libet er een onvergetelijk feestelijk jubileumconcert van!

2014

zondag 6 juli:  EVENSONG - Hooglandse Kerk - Leiden 

2014

16 maart: Medewerking aan cantatedienst Wassenaar: Brahms en Mendelssohn

2014

zaterdag 15 februari - DE GOUDEN EEUW - Kloosterkerk - Den Haag  

Een programma met muziek op teksten uit de zeventiende eeuw door Nederlandse componisten uit verschillende tijden. Er werd samengewerkt met het Huygens Duo (zang en luit)

2013

zondag 9 juni - ENGLISH SUMMER - Op Hodenpijl - Schipluiden

Op die dag verzorgde Kamerkoor Quod Libet een concert met als titel English Summer. Serenade aan de zomer. Het was een vrolijk zomerprogramma  met werken van Engelstalige componisten.   Enkele werken werden op de vleugel begeleid door Aart de Kort. Hij speelde ook enkele solostukken. 


2013

Das Klagende Lied

Op zaterdag 16 maart heeft Quod Libet voor een volle Oude Kerk in Voorburg onder meer de Lamentations van Tallis, deel I en II, en Sestina van Monteverdi uitgevoerd. Ook een bijzonder stuk van Mauersberger over het bombardement van Dresden maakte deel uit van het programma, dat onder leiding stond van de nieuwe dirigent Wouter Verhage.

2012

Zaterdag 24 november

Van Lassus tot Röntgen. Nederlandse Componisten - Oud-Katholieke Kerk- Den Haag

Het programma was georganiseerd door het Genootschap voor Nederlandse Componisten. Het concert was tevens het afscheidsconcert van Benjamin Bakker als dirigent.

2012

zaterdag 12 oktober - Kamerkoren Festival Den Haag

Aan dit festival in de Waalse Kerk met als thema Nederlandse en Vlaamse componisten uit alle tijden en in alle talen deden zeven Haagse kamerkoren, waaronder Kamerkoor Quod Libet, mee.

2012

CANTICUM CANTICORUM

vrijdag 11 mei - Hervormde Kerk - Dirksland

zaterdag 12 mei - Kloosterkerk - Den Haag

De titel van dit concert verwees naar het vrij spannend klinkend werk van Bart Visman: Canticum Canticorum.

De hoofdmoot van het concert werd echtergevormd door de Cantus Missae, op. 109 door Joseph Rheinberger. Een prachtig dubbelkorig werk, waarbij ter versterking een aantal projectzangers betrokken was. Dat maakte het ook mogelijk om in de galmende ruimte van beide kerken Immortal Bach door Knut Nystedt uit te voeren. Een indrukwekkend concert!